
Gekoppelde documenten:
-
CD&V en Congolese gemeenschap
(2).jpg
-
CD&V en Congolese gemeenschap (4).jpg
-
CD&V en Congolese gemeenschap (1).jpg
-
CD&V en Congolese gemeenschap (3).jpg
BRUSSEL – De Vlaamse christendemocraten (CD&V) organiseerden op vrijdag 13 juni 2008 een ontmoeting met de Congolese gemeenschap in België. De ontmoeting vond plaats in ‘De Markten’ in Brussel. Het werd een groot succes. De organisatoren hoopten zo’n 100 Congolezen te mogen verwelkomen. In werkelijkheid daagden er circa 300 Congolezen op.
Mevrouw Biwaka Masala Eme gaf eerst een korte inleiding in het Nederlands en het Frans. Daarna kwam de Brusselse staatssecretaris Brigitte Grouwels aan het woord. De organisatoren wilden de contacten met de Congolezen in België uitbouwen, praten over een aantal problemen, vooroordelen wegnemen en iets doen om het samen-leven te stimuleren. De CD&V beseft ook dat er een grote Congolese gemeenschap in België is.
Veel Congolezen weten niet dat er in Brussel 22 Vlaamse gemeenschapscentra bestaan. En al evenmin dat er daar 11 centra zijn die senioren begeleiden en ondersteunen. Dat heeft te maken met het feit dat veel Congolezen in Brussel wel Frans maar geen Nederlands kennen.
De Vlaamse christendemocraten willen een open maatschappij zonder racisme waarin diverse bevolkingsgroepen elkaar respecteren. Brigitte Grouwels vroeg zich af of de Congolezen geen heel andere indruk krijgen wanneer ze de Franstalige pers lezen.
Grouwels had het verder over de problemen in de federale politiek. Wij zijn geen separatisten, liet ze aan de toehoorders weten. “En er is geen complot van de Vlamingen”. De RTBF-uitzending “Bye Bye Belgium” maakte volgens de staatssecretaris een karikatuur van de Vlamingen. Met de werkelijkheid had dit programma niets te maken, klonk het.
CD&V wil wel meer macht voor de gewesten en gemeenschappen. We willen niet dat één gewest de federale kas blijft plunderen, zei Grouwels.
Senator Sabine de Bethune sprak over de internationale politiek. Zij zit in de commissie buitenlandse betrekkingen van de Senaat. De Bethune heeft ook veel interesse en sympathie voor Congo.
De Belgisch-Congolese relaties kwamen uiteraard ook aan bod. De uitspraken van minister Karel De Gucht (Buitenlandse Zaken) over Congo waren gebaseerd op een consensus in de federale regering, zei Grouwels. Volgens de regering gaat het allemaal veel te langzaam in Congo. Heel wat indicatoren staan ‘op rood’, er is nog zeer veel corruptie en er is een groot gebrek aan goed bestuur.
Volgens CD&V moet de dialoog met Congo worden voortgezet. Een breuk in de relaties is geen goede zaak. De christendemocraten pleiten voor een plan waarin duidelijk wordt afgesproken hoe Congo vooruitgang wil boeken op het vlak van goed bestuur en corruptiebestrijding. Meer dan 80 procent van de Congolezen leeft nog onder de armoedegrens.
Qua ontwikkelingssamenwerking krijgt Midden-Afrika tweederde van de Belgische middelen. België is de grootste leverancier van ontwikkelingsgeld in Congo, na de VS en Groot-Brittannië. Iedere Belg steekt 10 euro in de samenwerking met Congo.
In België zijn er zo’n 100 Congolese studenten met een beurs. Meer dan 35 ngo’s zijn actief in Congo. Er is sprake van bijna 170 acties, en er is een nauwe samenwerking tussen Belgische en Congolese universiteiten.
Het publiek kreeg ook de kans om vragen te stellen. Die vragen gingen bijvoorbeeld over de gelijkschakeling van diploma’s, discriminatie op de arbeidsmarkt, de regularisatie van mensen zonder papieren en de situatie van Congolezen die naar hier kwamen met een studentenvisum.
De Congolezen klaagden over buitenlandse investeerders die zonder scrupules de natuurlijke rijkdommen van Congo exploiteren. Ze hadden het over de dubbelzinnige rol die België speelde op een aantal momenten in de Congolese geschiedenis. De genodigden spraken over de schendingen van de mensenrechten in Congo, de acties tegen de oppositie, de aanhouding van MLC-leider Jean-Pierre Bemba.
Wat Bemba betreft, kan België niet anders dan een aanhoudingsbevel van het Internationaal Strafhof toepassen, verklaarden de CD&V’ers. De uitvoerende macht kan trouwens niet ingrijpen wanneer de rechterlijke macht iemand laat aanhouden.
Sabine de Bethune verklaarde dat Congo een sterk middenveld nodig heeft. Zo’n middenveld kan een ‘tegenmacht’ vormen, zei ze.
Het zou ook interessant zijn om een formele structuur voor de Congolese gemeenschap uit te bouwen. Een structuur die kan dialogeren met de Belgische overheden.
Het is de Congolezen niet ontgaan dat CD&V duidelijk moeite wil doen om haar banden met de Congolese gemeenschap te verbeteren. Soms is de taal een probleem. In Vlaanderen praten veel Congolezen Nederlands, maar in Brussel is dat nauwelijks het geval.
Cheik FITA
Bron : Cheik Fita News, 14.06.08 (vrije bewerking)
Volledig verhaal in het Frans: http://cheikfitanews.over-blog.net/
Fotomateriaal: met dank aan Avenir Maseme
Op 28 en 30 juni is er een nieuw moment om de banden tussen Congolezen en Vlamingen aan te halen. In Antwerpen wordt dan voor de tweede keer "Congo in Vlaanderen" georganiseerd. Een evenement met muziek, eten, informatie, animatie en discussie. Meer details over Congo in Vlaanderen vind je op www.congoforum.be (Nederlands).