Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Présentation

  • : cheikfitanews
  • : Info en ligne des Congolais de Belgique
  • Contact

BRÈVES NOUVELLES

 

kabila oyebela

Antenne monde de la société civile de la RD Congo ou:

comment contrôler La CENI et les élections en RD Congo…

Rejoignez la plateforme

               

 Nous Soutenir

Depuis le 25 décembre 2006, date de création de notre site à aujourd’hui, vous êtes des centaines de milliers à avoir lu nos articles ou consulté notre site. Nous vous en remercions. Derrière ces articles, ces reportages photos et vidéos, il y a un travail de titan, de sacrifices énormes et un coût très élevé: temps, ordinateurs, caméras, appareils photos, supports numériques, logiciels, billets de train, de bus, d’avions, chambres d’hôtel…2015 et 2016 seront deux années déterminantes pour la RD Congo durant lesquelles, une information fiable sera un grand allié de la paix, de la justice, de la stabilité… Pour le bien être du plus grand nombre, dans ce sous-continent. Si vous pensez que notre travail peut y contribuer, la meilleure façon de confirmer votre conviction, c’est de faire un don, aussi petit soit-il, pour soutenir cette action.

Par paypal : cheik-fita@myway.com par compte bancaire avec comme mention, «Soutien à Info en ligne des Congolais de Belgique» Compte bancaire n ° 000-3415900-45 IBAN BE44 0003 4159 0045

BIC BPOTBEB1

 CONTACT Téléphone : 0032495336519mail via le lien suivant:  http://ann.over-blog.com/blog-contact.php?ref=522882

VIDEO à voir et à partager 

Cheik FITA :  Philosophe, journaliste, dramaturge et metteur en scène congolais. Coup de projecteur sur l'homme, son parcours, sa philosophie, ses oeuvres, Ses convictions, son approche de l'actualité congolaise et belgo-congolaise, son avis sur le boycotter des musiciens du Congo par les combattants ...

Liste des 85 Multinationales Qui soutiennent la guerre en RD Congo

Coltan-en-rd-congo-cheikfitanews.jpg

Le saviez-vous ? Il y a du sang dans mon portable et ma TV, c’est ce que je viens de découvrir en regardant un ancien reportage de Canal Plus datant de 2009 sur le pillage des matières premières de la RDC, notamment le Coltan, par les multinationales occidentales. Le Coltan est un minerai entrant dans la composition de nombreux composants électroniques que l’on retrouve dans les portables, les télévisions, les ordinateurs, les armes : missile. Voici la liste des 85  multinationales (ci_dessous) mises en cause par l’ONU, dans le pillage de la RDC et dans le financement indirect de la guerre civile à l’Est, dans un rapport de 2003. Suite à ce rapport, l’ONU n’a pris aucune sanction et n’a pas fait appliquée l’embargo préconisé. - 

cheikfitanews.net, contact Téléphonique: 0032495336519

Recherche

FLASH-NOUVELLES EN BREF-BREAKING NEWS

KINSHASA, vue de Brazzaville

CHEIKFITANEWS KIN VUE DE BRAZZA

LOGO CONGRES MONDIAL DES CONGOLAIS VIVANT A L'ETRANGER

BANQUE DES DONNEES DES CONGOLAIS VIVANT A L'ETRANGER

Une nécessité

Texte Libre

MOSAIQUE-SITE-3-copie-1.png

15 juin 2008 7 15 /06 /juin /2008 19:07
NOTA  traduction : congoforum (lien : http://www.congoforum.be/ndl/nieuwsdetail.asp?subitem=1&newsid=144789&Actualiteit=selected  

Gekoppelde documenten:

BRUSSEL – De Vlaamse christendemocraten (CD&V) organiseerden op vrijdag 13 juni 2008 een ontmoeting met de Congolese gemeenschap in België. De ontmoeting vond plaats in ‘De Markten’ in Brussel. Het werd een groot succes. De organisatoren hoopten zo’n 100 Congolezen te mogen verwelkomen. In werkelijkheid daagden er circa 300 Congolezen op.


Mevrouw Biwaka Masala Eme gaf eerst een korte inleiding in het Nederlands en het Frans. Daarna kwam de Brusselse staatssecretaris Brigitte Grouwels aan het woord. De organisatoren wilden de contacten met de Congolezen in België uitbouwen, praten over een aantal problemen, vooroordelen wegnemen en iets doen om het samen-leven te stimuleren. De CD&V beseft ook dat er een grote Congolese gemeenschap in België is.

Veel Congolezen weten niet dat er in Brussel 22 Vlaamse gemeenschapscentra bestaan. En al evenmin dat er daar 11 centra zijn die senioren begeleiden en ondersteunen. Dat heeft te maken met het feit dat veel Congolezen in Brussel wel Frans maar geen Nederlands kennen.

De Vlaamse christendemocraten willen een open maatschappij zonder racisme waarin diverse bevolkingsgroepen elkaar respecteren. Brigitte Grouwels vroeg zich af of de Congolezen geen heel andere indruk krijgen wanneer ze de Franstalige pers lezen.

Grouwels had het verder over de problemen in de federale politiek. Wij zijn geen separatisten, liet ze aan de toehoorders weten. “En er is geen complot van de Vlamingen”. De RTBF-uitzending “Bye Bye Belgium” maakte volgens de staatssecretaris een karikatuur van de Vlamingen. Met de werkelijkheid had dit programma niets te maken, klonk het.

CD&V wil wel meer macht voor de gewesten en gemeenschappen. We willen niet dat één gewest de federale kas blijft plunderen, zei Grouwels.

Senator Sabine de Bethune sprak over de internationale politiek. Zij zit in de commissie buitenlandse betrekkingen van de Senaat. De Bethune heeft ook veel interesse en sympathie voor Congo.

De Belgisch-Congolese relaties kwamen uiteraard ook aan bod. De uitspraken van minister Karel De Gucht (Buitenlandse Zaken) over Congo waren gebaseerd op een consensus in de federale regering, zei Grouwels. Volgens de regering gaat het allemaal veel te langzaam in Congo. Heel wat indicatoren staan ‘op rood’, er is nog zeer veel corruptie en er is een groot gebrek aan goed bestuur.

Volgens CD&V moet de dialoog met Congo worden voortgezet. Een breuk in de relaties is geen goede zaak. De christendemocraten pleiten voor een plan waarin duidelijk wordt afgesproken hoe Congo vooruitgang wil boeken op het vlak van goed bestuur en corruptiebestrijding. Meer dan 80 procent van de Congolezen leeft nog onder de armoedegrens.

Qua ontwikkelingssamenwerking krijgt Midden-Afrika tweederde van de Belgische middelen. België is de grootste leverancier van ontwikkelingsgeld in Congo, na de VS en Groot-Brittannië. Iedere Belg steekt 10 euro in de samenwerking met Congo.

In België zijn er zo’n 100 Congolese studenten met een beurs. Meer dan 35 ngo’s zijn actief in Congo. Er is sprake van bijna 170 acties, en er is een nauwe samenwerking tussen Belgische en Congolese universiteiten.

Het publiek kreeg ook de kans om vragen te stellen. Die vragen gingen bijvoorbeeld over de gelijkschakeling van diploma’s, discriminatie op de arbeidsmarkt, de regularisatie van mensen zonder papieren en de situatie van Congolezen die naar hier kwamen met een studentenvisum.

De Congolezen klaagden over buitenlandse investeerders die zonder scrupules de natuurlijke rijkdommen van Congo exploiteren. Ze hadden het over de dubbelzinnige rol die België speelde op een aantal momenten in de Congolese geschiedenis. De genodigden spraken over de schendingen van de mensenrechten in Congo, de acties tegen de oppositie, de aanhouding van MLC-leider Jean-Pierre Bemba.

Wat Bemba betreft, kan België niet anders dan een aanhoudingsbevel van het Internationaal Strafhof toepassen, verklaarden de CD&V’ers. De uitvoerende macht kan trouwens niet ingrijpen wanneer de rechterlijke macht iemand laat aanhouden.

Sabine de Bethune verklaarde dat Congo een sterk middenveld nodig heeft. Zo’n middenveld kan een ‘tegenmacht’ vormen, zei ze.

Het zou ook interessant zijn om een formele structuur voor de Congolese gemeenschap uit te bouwen. Een structuur die kan dialogeren met de Belgische overheden.

Het is de Congolezen niet ontgaan dat CD&V duidelijk moeite wil doen om haar banden met de Congolese gemeenschap te verbeteren. Soms is de taal een probleem. In Vlaanderen praten veel Congolezen Nederlands, maar in Brussel is dat nauwelijks het geval.

Cheik FITA

Bron : Cheik Fita News, 14.06.08 (vrije bewerking)

Volledig verhaal in het Frans: http://cheikfitanews.over-blog.net/

Fotomateriaal: met dank aan Avenir Maseme

Op 28 en 30 juni is er een nieuw moment om de banden tussen Congolezen en Vlamingen aan te halen. In Antwerpen wordt dan voor de tweede keer "Congo in Vlaanderen" georganiseerd. Een evenement met muziek, eten, informatie, animatie en discussie. Meer details over Congo in Vlaanderen vind je op www.congoforum.be (Nederlands).

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

ANNONCES...MESSAGES

 

http://www.livetvmonde.com/2015/01/rtnc-radio-television-nationale_17.html

 

http:// http://www.rfi.fr/afrique/

 

http://www.voaafrique.com/p/4938.html

 http://www.radiookapi.net/

http://www.tv5monde.com/TV5Site/afrique/

 

http://www.congoindependant.com/

 

http://congolaisdebelgique.be/

LIBERTE DE LA PRESSE.  Charles Goerens, eurodéputé et ancien ministre luxembourgeois 

Cheik Fita et, dramaturge et Journaliste congolais 

 LIVRES: 

RD Congo, sans un seul coup de feu

 

 

 

 

 

 

RD CONGO, LA DÉMOCRATIE assassinée?

De Cheik FITA

(Cliquez sur la Couverture pour l'agrandir

et lire le résumé)

couverture démocratie assassinée

Moins Homme dite la guerre de Kolwezi. Théâtre

DISPONIBLES

Nous contacter en cliquant sur le lien suivant: http://www.cheikfitanews.net/contact

Liens de sites recommandés

 http://www.antennemondesocietecivile-rdcongo.com/

 http://aprodec.blog4ever.com/

http://www.congoindependant.com

http://www.cheikfitanews.net/ 

 http://banamikili.skyrock.com/

antennemondesocietecivile-rdcongo.com​

RD CONGO 2011 LES ELECTIONS DE LA HONTE

 rapport de la mission d’observation de l’Union Européenne lien 

http://www.eueom.eu/files/pressreleases/english/RFEUEOMRDC2011comp.pdf

FOCUS

Liens